29 Νοεμβρίου 2011

Η φλαμουριά και άλλα διάσημα δένδρα

Για τη φλαμουριά του Σούμπερτ μάθαμε σήμερα μέσα από το βιβλίο της Βαρελλά. Στο παρακάτω βίντεο θα ακούσετε το τραγούδι από το 4:30 και μετά.

και το αυθεντικό κομμάτι τραγουδισμένο από τη δική μας Νάνα Μούσχουρη


και η εκδοχή του Παπαμιχαήλ και της Βουγιουκλάκη ( από το 1:05 και μετά)


Δεύτερο διάσημο δένδρο η ελιά του Πλάτωνα


Κάτω από αυτήν την ελιά ο μεγάλος έλληνας φιλόσοφος δίδασκε τους μαθητές πριν από 2500 χρόνια, δηλαδή τον 5ο αιώνα π.Χ. Το 1978 ένα λεωφορείο έπεσε επάνω στην ελιά και την κατάστρεψε. Κάποιες ρίζες έμειναν στο ίδιο μέρος και αργότερα φούντωσαν.

Κατά την παράδοση ο ελαιώνας των Αθηνών δημιουργήθηκε από την ελιά του Ερεχθείου που φύτεψε η Αθηνά στην Ακρόπολη προσπαθώντας να πείσει τους Αθηναίους ότι κάτι πολύτιμο μπορεί να προσφέρει στην πόλη. Έτσι τους έπεισε να δώσουν το ονομά της στην πόλη τους. Από αυτή την ελιά μεταλαμπαδεύτηκαν οι 12 ελιές της Ακαδημίας (Πλάτωνος) και δημιούργησαν σιγά σιγά τον ελαιώνα των Αθηνών.


Τελευταίο διάσημο δένδρο για σήμερα το μεγάλο Μπάνιαν στην Ινδία.

Είναι το δέντρο με την μεγαλύτερη καλυμμένη έκταση με κλαδιά στο κόσμο. Καλύπτει, ούτε λίγο ούτε πολύ έκταση 15 περίπου στρεμμάτων και έχει ηλικία 200 με 250 ετών!
Στη δεκαετία του 1920 χτυπήθηκε από κεραυνό, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να το σκοτώσει, το δένδρο για να επουλώσει τις ζημιές του κεραυνού αναπτύχθηκε ταχύτατα και πολύ γρήγορα δεν υπήρχαν καθόλου ίχνη του τραυματισμού του. Έχει χτυπηθεί επίσης όπως καταγράφεται σε ταξιδιωτικά βιβλία της εποχής και από δύο μεγάλους κυκλώνες, το 1884 και το 1886.
Βλέποντάς το, περισσότερο μοιάζει με ένα μικρό δάσος, με ένα ολόκληρο αλσύλλιο παρά με ένα και μόνο δένδρο! Ο αρχικός κορμός του που καταστράφηκε από τον κεραυνό του 1925 είχε διάμετρο 1,7 μ. και έφτανε σε ύψος 15.7 μ. Έκτοτε, όλες οι άλλες περιφεριακές του ρίζες είναι πάνω από 2.880 και τα κλαδιά του φτάνουν σε ύψος μέχρι και τα 25 μέτρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: