25 Μαρτίου 2014

Οι κυριότερες φάσεις του πολέμου

Οι Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοί τους κάνουν εισβολή στην Αττική και οι Αθηναίοι λεηλατούν τα παράλια της Λακωνίας. Ο πόλεμος ξαναρχίζει με εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία και τελειώνει με νίκη των Σπαρτιατών.
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος (431 π.Χ.) ο στρατός των Πελοποννησίων εισέβαλε στην Αττική και άρχισε τις καταστροφές. Οι κάτοικοι της περιοχής κλείστηκαν στα Μακρά τείχη. Ως αντίποινα ο στόλος των Αθηναίων λεηλάτησε τα παράλια της Λακωνίας.

Το δεύτερο χρόνο έπεσε μεγάλη μεταδοτική αρρώστια στην Αθήνα (ο λοιμός), από την οποία πέθαναν πάρα πολλοί, ανάμεσα σε αυτούς και ο Περικλής.

Οι αντίπαλοι πολεμούσαν με πείσμα και ο πόλεμος δεν άργησε να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές. Επειδή όμως πολλοί είχαν κουραστεί από τις μάχες, επιδίωξαν και πέτυχαν ειρήνη. Την πρωτοβουλία για αυτή την ειρήνη είχε ο Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός Νικίας για αυτό και ονομάστηκε Νικίεια ειρήνη (421 π.Χ.)
Η ειρήνη όμως δεν κράτησε πολύ. Ο υπερβολικά φιλόδοξος Αλκιβιάδης παρέσυρε τους Αθηναίους σε μια εκστρατεία στη Σικελία εναντίον των Συρακουσών (415-413 π.Χ.), η οποία κατέληξε σε μεγάλη ήττα των Αθηναίων, ιδίως μετά την προδοσία και του Αλκιβιάδη.
Οι Σπαρτιάτες κατάλαβαν ότι έπρεπε να δημιουργήσουν και εκείνοι ισχυρό στόλο για να κερδίσουν οριστικά τους Αθηναίους. Για αυτό το λόγο ζήτησαν χρήματα από τους Πέρσες, οι οποίοι τα έδωσαν εύκολα μετά τη συμβουλή και του Αλκιβιάδη, ώστε να διατηρηθεί ο εμφύλιος πόλεμος και να επεμβαίνουν στα εσωτερικά των Ελλήνων.

Ο Πελοποννησιακός πόλεμος τελικά κρίθηκε στη θάλασσα. Έγιναν δύο σημαντικές ναυμαχίες: η πρώτη στις Αργινούσες (νησιά στα παράλια της Μ.Ασίας απέναντι από τη Λέσβο), όπου νίκησαν οι Αθηναίοι και η δεύτερη στους Αιγός Ποταμούς (περιοχή στον Ελλήσποντο), όπου ο αθηναϊκός στόλος καταστράφηκε όλος. Αμέσως μετά οι Σπαρτιάτες έπλευσαν προς τον Πειραιά και ύστερα από πολιορκία οι Αθηναίοι συνθηκολόγησαν με πολύ βαριούς όρους.
Πώς φαντάζεσαι ότι ένιωθαν οι Αθηναίοι κλεισμένοι για αρκετό καιρό στα Μακρά τείχη;

Όταν ο στρατός των Πελοποννησίων εισέβαλε στην Αττική ο Περικλής έδωσε διαταγή όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να κλειστούν στα Μακρά τείχη για την προστασία τους. Οι Αθηναίοι έζησαν για πολύ καιρό στριμωγμένοι και απελπισμένοι, καθώς έβλεπαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να κάνουν το παραμικρό. Όπως είναι φυσικό σε όλες τις πολιορκίες, οι εγκλωβισμένοι Αθηναίοι  υπέφεραν από την πείνα και τις κακουχίες. Η κατάσταση χειροτέρεψε όταν ξέσπασε ο λοιμός στην Αθήνα, που λόγω της στενότητας του χώρου και των κακών συνθηκών εξαπλώθηκε η ασθένεια ακόμα πιο γρήγορα. Η εξάντληση, η αδυναμία και η έλλειψη ελπίδας θα έκαναν τους Αθηναίους να αισθάνονται ακόμα χειρότερα και να λυπούνται τους ευατούς τους για την κατάντια τους.

Πώς κρίνεις το γεγονός ότι οι Σπαρτιάτες ζήτησαν χρήματα από τους Πέρσες για να ενισχύσουν το ναυτικό τους;

Μετά την καταστροφή τους στη Σικελία, οι Αθηναίοι γρήγορα ξαναβρήκαν τις δυνάμεις τους και συνέχισαν τον πόλεμο χάρη στο στόλο τους. Τότε πια οι Σπαρτιάτες συνειδητοποίησαν ότι χωρίς ισχυρό ναυτικό δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν τους Αθηναίους. Για να πετύχουν το στόχο τους, αναγκάστηκαν να ζητήσουν χρήματα από τους Πέρσες, τον κοινό εχθρό όλων των Ελλήνων, που περίπου 70 χρόνια πιο πριν είχαν αντιμετωπίσει με επιτυχία. Αυτή η ενέργεια των Σπαρτιατών δεν ήταν καθόλου σωστή, διότι πρόδωσαν με αυτό τον τρόπο την πατρίδα τους. Επίσης ήταν καταστροφική πράξη για όλο τον ελληνικό κόσμο, διότι έδωσαν την ευκαιρία στους Πέρσες να επεμβαίνουν και να ρυθμίζουν τα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας. Έτσι ό,τι δεν κατάφεραν οι Πέρσες με τους Περσικούς πολέμους, το κατόρθωσαν δίνοντας βοήθεια στους Σπαρτιάτες για να συνεχιστεί ο εμφύλιος πόλεμος των Ελλήνων.

Ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι - διήγηση από αγγλικό σχολείο σε μετάφραση από συνάδελφο της Ευρυτανίας. Κάντε κλικ στην εικόνα.
Εξτρα ασκήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: