26 Νοεμβρίου 2013

Άγιος Στυλιανός, ο προστάτης των παιδιών

26 Νοεμβρίου σήμερα και εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Στυλιανού.

Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τη ζωή του, παρά μόνο ότι έζησε μεταξύ 4ου και 6ου μ.Χ. αιώνα και γεννήθηκε στην Παφλαγονία. 

Από παρετυμολογία του ονόματός του πιστεύεται ότι αυτός στυλώνει, δηλαδή ενισχύει την υγεία των παιδιών. Γι αυτό κατά την εορτή του οι μητέρες των βρεφών και των άλλων παιδιών απέχουν από κάθε δραστηριότητα. Έτσι στην Ικαρία τα σπίτια έχουν την εικόνα του αγίου και όταν αρρώσταινε κάποιο παιδί λειτουργούσαν την εικόνα και σταύρωναν με αυτήν το παιδί. Στην Κρήτη οι γονείς των παιδιών τα οποία πεθαίνουν, ονομάζουν το νεογέννητο μετά το θάνατο του παιδιού, ΄΄Στυλιανό΄΄ ή ΄΄Στυλιανή΄΄. Σε κάποια , πάλι, ασθένεια, μπορούσε το όνομα να αλλάξει σε ΄΄Στυλιανός΄΄. Εξαιρετικά διαδεδομένο είναι, κυριως ανάμεσα στους Βλάχους το όνομα ΄΄Στέργιος΄΄ ως παραλλαγή του ΄΄Στέλιος΄΄ το οποίο δίδεται κατόπιν τάματος για ευτοκία από επίτοκες γυναίκες, οι οποίες ενωρίτερα δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν παιδιά.
πηγή : wikipedia

Όπως και παραπάνω στις εικόνες ο άγιος παρουσιάζεται ως γέροντας που κρατά στο ένα χέρι ένα βρέφος και στο άλλο χέρι ένα ειλητάριο (τύπος βυζαντινού βιβλίου) όπου γράφει παίδων φύλαξ πέφυκα,  θεού το δώρον, που θα πει έγινα φύλακας των παιδιών και δώρο θεού

Δεν υπάρχουν σχόλια: