13 Μαΐου 2015

Inge Lehmann: Αυτή είναι η γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο που "βλέπουμε" τη Γη

Αν προσέξατε το σημερινό doodle είναι αφιερωμένο σε μια γυναίκα γεωλόγο, που έκανε μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη:
 ότι ο πυρήνας της γης δεν ήταν μια απλή καυτή σφαίρα αλλά αποτελείται από δύο τμήματα. Έναν εξωτερικό υγρό πυρήνα και έναν συμπαγή πυρήνα εντός του. (το 1936)

Όλα ξεκίνησαν το  1888 στην Δανία, όπου γεννήθηκε η Inge Lehmann.
 Ο πατέρας της, ένας ψυχολόγος που πίστευε ότι η κόρη του έπρεπε να έχει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση με τους άνδρες την έστειλε σε ένα προοδευτικό  σχολείο όπου αγόρια και κορίτσια αντιμετωπίζονταν ως ίσα.
 "Δεν αναγνώριζαν διαφορά ανάμεσα στο τι μπορούσε να καταφέρει στη διανόηση ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, πράγμα που ήταν εκπληκτικό αλλά που μου δημιούργησε αρκετές απογοητεύσεις στην μετέπειτα ζωή μου, όταν έπρεπε να αναγνωρίσω ότι αυτές οι ιδέες δεν ήταν αυτές που επικρατούσαν στον γενικό πληθυσμό" έλεγε η ίδια το 1980 σε συνέντευξή της.

To 1929 ενώ έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται ως σεισμολόγος και γεωλόγος έρχεται η μεγάλη στιγμή στην καριέρα της. Μελετώντας τον μεγάλο σεισμό που έγινε τότε στην Νέα Ζηλανδία έρχεται μπροστά στην ανακάλυψη του εσωτερικού πυρήνα της γης. Η εργασία της εκδίδεται το 1936 και ανατρέπει τα δεδομένα της επιστήμης μέχρι εκείνη τη στιγμή. (Πηγή)Η Γη μετά την εργασία - θεωρία της Λίμαν

Δεν υπάρχουν σχόλια: