10 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς θα μάθετε τα "πρωτάκια" σας να αγαπούν το σχολείο;

             Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά και ενώ μαθητές και δάσκαλοι την περιμένουν ανυπόμονα και με χαρά, υπάρχουν και εξαιρέσεις.
            Η αυριανή μέρα συχνά είναι δύσκολη για τα «πρωτάκια» και τους  πρωτάρηδες γονείς τους, αφού πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν την πρώτη φορά στο δημοτικό σχολείο με φόβο και άρνηση.              
            Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό δεν είναι το ίδιο εύκολη για όλα τα παιδιά ακόμα και αν τα έχουν προετοιμάσει ήδη κατάλληλα οι νηπιαγωγοί τους. Είναι και αυτό μια μορφή σχολικής άρνησης και το κάθε παιδί χρειάζεται από αυτούς που το αγαπούν να του πουν ότι όλα θα πάνε καλά και ότι δεν πρέπει να φοβάται.
              Σκεφτείτε ότι για κάποια από τα παιδιά σας είναι τόσο φοβερό αυτό που τους συμβαίνει που μπορεί να συνοδεύεται και από ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως εμετούς, ναυτίες, διάρροιες, πόνους στο στήθος, έντονο θυμό και κλάματα.
              Τι να κάνετε λοιπόν για να τα βοηθήσετε;
Ο δεκάλογος για τους γονείς από τον ειδικό παιδαγωγό στη σχολική ψυχολογία,Φώτη Παπαναστασίου:
Ενα πρώτο βήμα είναι να «συστήσουν» λίγο νωρίτερα οι γονείς στο παιδί το σχολείο του. Μερικές επισκέψεις στο σχολείο πριν από την έναρξη των μαθημάτων θα βοηθήσει πολύ το παιδί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.
2 Να βρουν βιβλία, ιστορίες, παραμύθια με θέμα το «μεγάλο σχολείο» και να κουβεντιάζουν λίγο με τα παιδιά για τη νέα κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν.
3 Να φέρουν το παιδί τους σε επαφή με άλλα παιδιά της ηλικίας του από τη γειτονιά ή το νηπιαγωγείο ώστε την πρώτη μέρα στο σχολείο να βλέπει γύρω του γνωστά και φιλικά πρόσωπα.
4 Να εξηγήσουν στο παιδί ότι κάποια πράγματα θα αλλάξουν στους κανόνες του νέου σχολείου και πως θα είναι μέσα στη σχολική τάξη συγκριτικά με το νηπιαγωγείο.
5 Να αποφεύγουν εκφράσεις που δημιουργούν φόβο και ανησυχία, όπως: «Τέρμα τα αστεία, τώρα αρχίζουν τα σοβαρά». «Να δούμε τώρα θα τα καταφέρεις;» κ.ά.
6 Τα ψώνια για τα σχολικά είναι καλή και διασκεδαστική διαδικασία ένταξης στη σχολική ζωή. Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τα τετράδια, τις τσάντες και τα μολύβια τους.
7 Να βάλουν σε πρόγραμμα τα παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία. Να σηκώνονται νωρίς και να κοιμούνται νωρίς. Να γίνει και μια μικρή μαθησιακή προετοιμασία με χρώματα και αριθμούς ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη διαδικασία μάθησης.
Την πρώτη μέρα να μην αργήσουν καθόλου στο σχολείο. Να πάνε νωρίς, να μιλήσουν με τη δασκάλα και να συστήσουν το παιδί ώστε να μη νιώσει ότι το αφήνουν με μια άγνωστη γυναίκα και να μη φύγουν απο το σχολείο χωρίς να το καταλάβει το παιδί.
9 Την ώρα της παραλαβής οι γονείς πρέπει να είναι νωρίτερα στο σχολείο ώστε το παιδί μόλις βγει από την αίθουσα να δει αμέσως τον μπαμπά ή τη μαμά του και να νιώσει ασφάλεια.
10 Στο σπίτι πρέπει ειδικά την πρώτη μέρα να υπάρχει ευχάριστο κλίμα και ένα φαγητό ή και γλυκό που να αρέσει στο παιδί. Οι ερωτήσεις που θα του κάνουν οι γονείς για το σχολείο πρέπει να είναι συγκεκριμένες και όχι αόριστες.
Πηγή ΕΘΝΟΣ 

Αν και εμείς στο σχολείο θα την κάνουμε λίγο διαφορετική την υποδοχή της πρώτης τάξης τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, σας περιμένουμε αύριο στις 9 π.μ. για τον καθιερωμένο Αγιασμό. Τα πρωτάκια μας θα μπορούν να φύγουν αμέσως μετά το τέλος, ενώ οι μεγάλες τάξεις θα περάσουν στις αιθουσές τους για κάποιες σύντομες οδηγίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: