27 Απριλίου 2016

Μεγάλη Τρίτη

μεγάλη κρίση.


Την Μεγάλη Τρίτη συνήθως συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το Πάσχα και η μέρα αφιερώνεται στην καθαριότητα του σπιτιού.

Στην εκκλησία ακούμε τρεις παραβολές του Χριστού:
  1. η παραβολή των 10 Παρθένων, που όταν άκουσαν το "Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός", έτρεξαν να τον συναντήσουν. Όμως πέντε από αυτές, οι Μωρές, αργοπόρησαν να βάλουν λάδι στα φανάρια τους και έτσι δεν μπόρεσαν να πάνε στο γάμο, όπως οι άλλες πέντε, οι σώφρονες παρθένες. Το δίδαγμα αυτής της παραβολής είναι ότι πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για τη βασιλεία των ουρανών. 
  2.  η παραβολή των ταλάντων, που ένας άρχοντας φεύγει για μακρινό ταξίδι αλλά προτού φύγει μοιράζει στους υπηρέτες του την περιουσία. Έτσι στον ένα δίνει 5 τάλαντα, στον δεύτερο δίνει 2 τάλαντα και στον τρίτο δίνει 1 τάλαντο. Όταν γύρισε από το ταξίδι του, κάλεσε τους υπηρέτες του και ζήτησε να μάθει τι είχαν κάνει με τα χρήματα. Ο πρώτος δούλεψε σκληρά και τα 5 τάλαντα τα έκανε 10. Το ίδιο και ο δεύτερος, που είχε πια τέσσερα τάλαντα. Ο τρίτος υπηρέτης όμως που δεν είχε δουλέψει καθόλου όσο έλειπε ο άρχοντας, τον κατηγόρησε γιατί θεωρησε τον εαυτό του αδικημένο, που πήρε μόνο ένα τάλαντο. Τότε ο άρχοντας πήρε πίσω το τάλαντο. Με αυτή την παραβολή θέλει ο Χριστός να μας διδάξει ότι πρέπει οι άνθρωποι να καλλιεργούν ό,τι χαρίσματα του έδωσε ο θεός όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά για όλους μας. 
  3. η παραβολή για τη μέλλουσα κρίση. Αυτές οι παραβολές ήταν μέρος της ομιλίας του Χριστού στο όρος των Ελαιών  λίγες μέρες πριν το Μέγα Πάθος Του και ο Κύριος μας καλεί να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα να Τον υποδεχτούμε διότι θα έρθει σε ανύποπτο χρόνο. 

Το βράδυ στον εσπερινό το ακούγεται το τροπάριο της Κασσιανής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: