16 Μαρτίου 2010

Επιτραπέζια παιχνίδια...

Επιτραπέζιο ονομάζεται κάθε παιχνίδι που παίζεται πάνω σε ταμπλό.
Μπορούν να συμμετέχουν 2 ή περισσότερα άτομα και κύριος σκοπός είναι η διασκέδαση και, σε άλλες περιπτώσεις, η αποκόμιση γνώσεων ή η νοητική εξάσκηση.
Ο ανταγωνισμός που πολλές φορές υπάρχει είναι σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Στόχος είναι να κερδίσει η ομάδα σου.
Τα επιτραπέζια χωρίζονται σε δυο είδη:
τα κλασικά όπως το φιδάκι, το σκάκι, ο γκρινιάρης, το τάβλι και άλλα
και τα σύγχρονα όπως η Μονόπολη, το Σκραμπλ, το Παιχνίδι της Ζωής, οι Ζωγραφομαχίες...

Μια ακόμη υποκατηγορία είναι τα Παιχνίδια Ρόλων (ή RPG Role Playing Games), όπου οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν το ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και συνεργατικά δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες.
Οι συμμετέχοντες σχεδιάζουν από την αρχή τον χαρακτήρα τους, τις πνευματικές του ικανότητες, τα χαρακτηριστικά του (σωματικά και ψυχικά). Επίσης σχεδιάζουν ένα σενάριο - μια περιπέτεια και ελεύθεροι πλέον μπορούν να δράσουν.
Βέβαια οι ενέργειες των παικτών πετυχαίνουν ή αποτυχαίνουν σύμφωνα με ένα, συνήθως πολύπλοκο, σύστημα κανόνων και οδηγιών. Στο πλαίσιο των κανόνων, οι παίκτες μπορούν να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα τελικα, όμως,οι επιλογές τους καθορίζουν την κατεύθυνση και την έκβαση των παιχνιδιών.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και τα πρώτα επιτραπέζια παιχνίδια RPG μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, ίσως κυρίως λόγω του διαδικτύου. Οι παίκτες πλέον δεν μαζεύονται μόνο γύρω από ένα τραπέζι, με τις κάρτες τους και τα εξάπλευρα, τετράπλευρα, οκτάπλευρα, εικοσάπλευρα ζάρια τους αλλά συμμετέχουν σε παιχνίδια που διαδραματίζονται σε φανταστικούς κόσμους όπως αυτός του WOW (World Of Warcraft). Αυτά τα παιχνίδια ονομάζονται MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Palying Games).

Δεν υπάρχουν σχόλια: