20 Ιανουαρίου 2011

Επίδραση του ανθρώπου στα οικοσυστήματα

Το σύνολο των οργανισμών που ζουν σε ένα τόπο καθώς και τα χαρακτηριστικά του τόπου αυτού αποτελούν ένα οικοσύστημα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά προστατευόμενα οικοσυστήματα.


Το δάσος της Δαδιάς












Το δάσος της Δαδιάς απλώνεται στο μέσο του νομού Έβρου και χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενη περιοχή το 1980. Ενώ μόλις το 2003 χαρακτηρίστηκε εθνικό πάρκο.
Σπίτι του μαυρόγυπα, αλλά και πλήθος άλλων ειδών χλωρίδας και πανίδας, ελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Η λίμνη Κερκίνη

Η Κερκίνη είναι τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουγία φράγματος στο ποταμό Στρυμόνα. Βρίσκεται στο Ν. Σερρών. Αρχικά δημιουργήθηκε για να συγκρατεί τα νερά του ποταμού, στη συνέχεια όμως χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της γύρω περιοχής.

Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π. Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους.



Περισσότερα μπορείτε να μάθετε στο video.

Δεν υπάρχουν σχόλια: