24 Ιανουαρίου 2012

κεφ 15. H Aγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής

1. Ποια ήταν η πρώτη φροντίδα του Ιουστινιανού μετά τη «στάση του νίκα»;
Η πρώτη του φροντίδα ήταν να χτίσει ό, τι καταστράφηκε και να κάνει την Πόλη ακόμα καλύτερη.
2. Ποιο ήταν το πιο σημαντικό από τα έργα του;
Το πιο σημαντικό από τα έργα του ήταν ο ναός της Αγίας Σοφίας.
3. Σε ποιον ανέθεσε το χτίσιμό της και ποια ήταν η επιθυμία του;
Ανέθεσε το χτίσιμό της σε δύο Έλληνες αρχιτέκτονες, τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο. Επιθυμία και εντολή του ήταν ο ναός της Σοφίας του Θεού να χτιστεί έτσι, ώστε να ζήσει αιώνες και όμοιός του να μην υπάρχει πουθενά.
4. Ποια ήταν η πρωτοτυπία των δυο αρχιτεκτόνων και ποιο αποτέλεσμα είχε;
Οι δυο αρχιτέκτονες συνδύασαν το ρυθμό της ορθογώνιας βασιλικής και του περίκεντρου ναού με τρούλο. Έτσι γεννήθηκε το σχέδιο της Αγίας Σοφίας και ο νέος ρυθμός, η βασιλική με τρούλο, που υπάρχει μέχρι τις μέρες μας.
5. Τι ζήτησε από τους κατοίκους της Πόλης και της αυτοκρατορίας ο Ιουστινιανός;
Ζήτησε από όσους επιθυμούσαν να προσφέρουν υλικά και χρήματα για το χτίσιμο του ναού, γιατί ήθελε να τον νιώθουν δικό τους.
6. Τι χρειάστηκε για το χτίσιμο του ναού;
Πολύτιμα μάρμαρα και δυσεύρετα υλικά από κάθε γωνιά του κράτους προσφέρθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Πόλη. Δέκα χιλιάδες εργάτες και διαλεχτοί τεχνίτες εργάστηκαν πέντε χρόνια χωρίς διακοπή, για να ολοκληρώσουν το έργο.
7. Πότε έγιναν τα εγκαίνια του ναού και ποια ήταν η άποψη του Ιουστινιανού γι’ αυτόν;
Τα εγκαίνια έγιναν το 537 μ. Χ. και ήταν όπως την είχε ονειρευτεί ο δημιουργός της, η καλύτερη στον κόσμο. Ο Ιουστινιανός, εντυπωσιασμένος από το ναό ψιθύρισε, «νενίκηκά σε Σολομώντα».
8. Ποια ήταν η χρήση του ναού στους αιώνες που πέρασαν;
Ο ναός στέγασε όλες τις δόξες και τις δοκιμασίες της Πόλης και της αυτοκρατορίας. Εκεί στέφονταν οι αυτοκράτορες και οι πατριάρχες και τελούνταν οι δοξολογίες των θριάμβων. Εκεί γίνονταν οι παρακλήσεις του λαού στην Παναγία για τη σωτηρία της Πόλης, στις ώρες των κινδύνων που την απειλούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: