1 Απριλίου 2012

Πρωταπριλιάτικα ψέματα

Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα και που τελικά επικράτησε τις μέρες μας και έχει γίνει πλέον έθιμο.
Ξεκίνησε αρχικά από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως Πρωτοχρονιά. Έτσι, ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την Πρωτοχρονιά την γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και την γιόρταζαν την 1 Απρίλη. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος θ’ αποφάσιζε να το αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν Πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Οι άλλοι που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους “παραδοσιακούς” με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.
Αλλη εκδοχή είναι η εξής: Οι Γάλλοι πάλι ονόμαζαν το πρωταπριλιάτικο ψέμα “ψάρι του Απρίλη” και η εξήγηση είναι, ότι οι Κέλτες λόγω του καλού καιρού άρχιζαν το ψάρεμα την πρώτη Απριλίου. Όμως συχνά η φτωχή ψαριά διέψευδε τις ικανότητες τους, και οι ψαράδες γύριζαν στα σπίτια τους μ’ άδεια τα χέρια, αλλά με την φαντασία να οργιάζει και να διηγούνται πολλά ψεύτικα συμβάντα κατά τις ημέρες που ψάρευαν.

Στην Ελλάδα διαφοροποιήθηκε το έθιμο και πήρε την γνωστή ελληνική χροιά.
Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το “θύμα” μας. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο “θύτης” θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Όσο για το “θύμα”, πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον “θύτη”, θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό και γι’ αυτό το μαζεύουν σε μπουκάλι και πίνει απ’ αυτό ο άρρωστος.
Στην Άνδρο λένε ψέματα την 1η του Μάρτη και όχι του Απρίλη!

Σύμφωνα με το μουσείο φάρσας, που έχει έδρα στην Καλιφόρνια της Αμερικής οι τρεις πιο πετυχημένες πρωταπριλιάτικες φάρσες ήταν οι εξής:

1. Πώς να φυτέψετε ένα μακαρονόδεντρο! Το 1975 κατακλύστηκε το τηλεφωνικό κέντρο του BBC από ακροατές που ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σπορά του μακαρονόδεντρου. Αφορμή ήταν ένα ρεπορτάζ για τους Ελβετούς γεωγρούς που φύτευαν σπαγγέτι στο έδαφος και μάλιστα έλεγαν ότι θα ήταν μια ιδανική χρονιά για μακαρονάδες!

2. Ο Νίξον υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής το 1992! Το 1992 ο Νίξον ήταν ήδη 72 χρονών και την 1 Απρίλη ακούστηκε το μήνυμα για την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας του. Εκατοντάδες οργισμένοι ακροατές πήραν τηλέφωνο στον ραδιοφωνικό σταθμό για να εκφράσουν την αντίδρασή τους. Χρειάστηκαν 45 λετττά για να καταλάβουν όλοι ότι ηταν πρωταπριλίατικη φάρσα και ότι αυτός που ακούστηκε ήταν μίμος.

3. Τα μαγικά πέδιλα. Το 1932 πάρα πολλοί άνθρωποι πίστεψαν ότι μπορούσαν να πετάξουν με ένα ζευγάρι χιονοπέδιλα καθώς είχαν δει το σχετικό άρθρο στη Νιου Γιορκ Ταιμς και μάλιστα με φωτογραφίες!

Επίζω να μην πιαστήκατε κορόιδα σήμερα!

πηγές: fimes.gr tlife.gr wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: