24 Απριλίου 2012

Περίπατος στη Βυζαντινή Αθήνα...

Η σημερινή μας βόλτα στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησε από την Πύλη του Ανδριανού. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων της Αθήνας.


Στη συνέχεια περπατήσαμε τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και συναντήσαμε την Ακρόπολη φυσικά

Επόμενη στάση μας ο Άρειος Πάγος όπου το 51 μ.Χ. ο απόστολος Παύλος πρωτομίλησε στους Αθηναίους για το χριστιανισμό. Κατάφερε μόλις δύο άτομα να προσυλιτίσει τον δικαστή Διονύσιο Αρεοπαγίτη και τη Δάμαρι.


Στη συνέχεια περπατήσαμε μέχρι την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς, από όπου ατενίσαμε το Θησείο ή αλλιώς το ναό του Ηφαίστου.

Περάσαμε στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς και περπατήσαμε στην οδό Παναθηναίων ώσπου συναντήσαμε μέρος του υστερορωμαϊκού τείχους που θεμελιώθηκε μετά τις επιδρομές των Ερουλων.

Επόμενη στάση μας ο ναός Αγίων Αποστόλων Σολάκη, όπου ζωγραφίσαμε λεπτομέρειες του ναού.

Στη συνέχεια βγήκαμε στη γειτονιά της Πλάκας και κατευθυνθήκαμε στη Ρωμαϊκή Αγορά

Περπατώντας περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου φτάσαμε και είδαμε από κοντά τους αέρηδες στο Ωρολόγιο του Κυρρήστου


Έπειτα βήμα ταχύ για την εκκλησία της Καπνικαρέας. Δεν θα σας θυμίσω την ιστορία για τον καπνικάρη αλλά το γεγονός ότι ένας σύγχρονος καλλιτέχνης ο Κόντογλου αγιογράφισε την Πλατυτέρα στο ιερό του ναού.

Τελευταίος σταθμός του δίωρου περιπάτου μας στο κέντρο της Αθήνας η Παναγία η Γοργοεπήκοος όπου σταθήκαμε και ζωγραφίσαμε τον περίτεχνο στολισμό αυτής της εκκλησίας, τα μαρμάρινα ανάγλυφα από παλαιότερους ναούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: