4 Ιουνίου 2012

Κεφ. 35 Οι Τούρκοι πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη


1. Ποια διαβεβαίωση έδωσε ο νέος σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ στους Βυζαντινούς;

Ο Μωάμεθ διαβεβαίωσε τους Βυζαντινούς, ότι θα σεβαστεί τις συνθήκες που είχε κάνει ο πατέρας του με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.

2. Τι έκανε στην πραγματικότητα;
Από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του προετοιμαζόταν για την πολιορκία και την άλωση της Πόλης.

3. Πώς προετοιμάστηκε γι’ αυτό;
Ετοίμασε πολύ στρατό και τον εξόπλισε με σύγχρονα μέσα.
Ανέθεσε στον Ούγγρο μηχανικό Ουρβάνο να κατασκευάσει 70 πυροβόλα κανόνια, για να γκρεμίσει τα τείχη της Πόλης.
Την άνοιξη του 1452 έχτισε στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου ένα τεράστιο φρούριο, το Ρούμελη Χισάρ. Έλεγχε έτσι όλα τα πλοία που περνούσαν τα στενά και τα φορολογούσε.
Ναυπήγησε 150 πολεμικά πλοία και πολλά μικρότερα για τις μεταφορές προσώπων και εφοδίων.

4. Πότε και πώς ξεκίνησε ο Μωάμεθ την πολιορκία;
Το Μάρτιο του 1453 ο τουρκικός στρατός, που ξεπερνούσε τις 70.000 άρχισε να συγκεντρώνεται γύρω από τα τείχη. Ο στόλος κατέλαβε τα νησιά της Προποντίδας και περιπολούσε στα στενά, εμποδίζοντας κάθε πλοίο να φέρει εφόδια στην Πόλη.

5. Τι έκανε ο ίδιος ο Μωάμεθ;
Έστησε τη σκηνή – στρατηγείο του απέναντι από την πύλη του Αγίου Ρωμανού. Εκεί κοντά είχε στηθεί το πιο μεγάλο από τα κανόνια του Ουρβάνου, η Μπομπάρδα, για να γκρεμίσει, αν χρειαζόταν, την πύλη και τα τείχη.

6. Τι έκανε στη συνέχεια ο Μωάμεθ;
Στις 6 Απριλίου, ο Μωάμεθ έστειλε μήνυμα στον Κωνσταντίνο, ζητώντας του την παράδοση της Πόλης.

7. Ποια ήταν η απάντηση του Κωνσταντίνου;
Η απάντηση του αυτοκράτορα ήταν αρνητική κι αντάξια της χιλιόχρονης ιστορίας της Πόλης.

8. Ποια ήταν η αντίδραση των Τούρκων σ’ αυτή την άρνηση;
Την αρνητική απάντηση ακολούθησε καταιγίδα κανονιοβολισμών. Οι πολιορκητές έστησαν ξύλινους πύργους στα τείχη, έσκαψαν λαγούμια κάτω απ’ αυτά, χτύπησαν με καταπέλτες, προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν με ανεμόσκαλες στις επάλξεις.

9 Πώς τους αντιμετώπισαν οι Βυζαντινοί;
Οι πολιορκημένοι απόκρουσαν τις επιθέσεις και έκαψαν τους πύργους και τους αναρριχώμενους με το υγρό πυρ. Όταν έπεφτε η νύχτα, γυναίκες και παιδιά μετέφεραν υλικά και οι τεχνίτες επισκεύαζαν τα ρήγματα που είχαν ανοίξει τα κανόνια στα τείχη.

10. Ποιος συντονίζει τους πολιορκημένους και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν με το πέρασμα του χρόνου;
Τους πολιορκημένους συντονίζει ο Ιουστινιάνης και ο ίδιος ο αυτοκράτορας. Όσο περνούν οι μέρες τα τρόφιμα και τα εφόδια λιγοστεύουν και βοήθεια δεν φαίνεται να έρχεται από πουθενά.

11. Πότε και πώς ζωντάνεψαν οι ελπίδες των πολιορκημένων;
Στις 20 Απριλίου τρία μεγάλα γενοβέζικα καράβια και μια βυζαντινή φορτηγίδα με κυβερνήτη τον Φλαντανελά, περνούν απαρατήρητα τα στενά, φτάνουν στην Προποντίδα και κατευθύνονται στον Κεράτιο, φορτωμένα σιτάρι, εφόδια και πολεμιστές.

12. Πώς αντέδρασαν οι Τούρκοι;
Οι Τούρκοι ξαφνιάστηκαν και τα κυνήγησαν. Στη σκληρή ναυμαχία που ακολούθησε τα χριστιανικά καράβια νίκησαν, μπήκαν στον Κεράτιο, όπου έτυχαν υποδοχή ηρώων εμψυχώνοντας τους πολιορκημένους. Ο Μωάμεθ τιμώρησε το ναύαρχό του και πήρε νέα πιο σκληρά μέτρα για την πολιορκία και την άλωση της Πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: