4 Ιουνίου 2012

κεφ. 36 Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους


1. Πώς αντέδρασε ο Μωάμεθ στο πέρασμα των τεσσάρων καραβιών στον Κεράτιο;
Πέρασε σε μια νύχτα 70 καράβια από το Βόσπορο στον Κεράτιο, σέρνοντάς τα εννιά χιλιόμετρα στη στεριά, πίσω από το λόφο του Γαλατά, πάνω σε δρόμο στρωμένο με κορμούς δέντρων, χωρίς να πάρει είδηση κανείς.

2. Ποιες ήταν οι συνέπειες της κίνησης αυτής του Μωάμεθ;
Μετά απ’ αυτό, ο Κεράτιος κόλπος έγινε δικός του και η Πόλη κλείστηκε ολόγυρα από στεριά και θάλασσα. Η νίκη του Φλαντανελά ξεχάστηκε και όλοι μιλούσαν με αγωνία για το απίστευτο γεγονός.

3. Τι διάλεξε να κάνει αυτή την ώρα ο Μωάμεθ;
Έστειλε για δεύτερη φορά προτάσεις για παράδοση στον Κωνσταντίνο, δίνοντας παράλληλα εντολή κανείς να μην επιτεθεί στην Πόλη, πριν από την απάντηση του αυτοκράτορα.

4. Ποια ήταν η απάντηση των Βυζαντινών;
Και αυτή τη φορά η απάντηση των Βυζαντινών ήταν αρνητική και αυτός ήταν ο τελευταίος διάλογος ανάμεσα στους αντιπάλους. Ο κλοιός στένεψε και: «Ούτε πουλί πετούμενο δεν μπορούσε πια να μπει στην Πόλη».

5. Πότε και πώς ξεκίνησε η επίθεση;
Ξημερώματα της 29ης Μαΐου, ημέρα Τρίτη, άρχισε η μεγάλη επίθεση. Τις ομοβροντίες των κανονιών σκεπάζει ο αχός της μπομπάρδας, που χτυπάει και ραγίζει την πύλη του Αγίου Ρωμανού. Χιλιάδες πολιορκητές ορμούν στα τείχη, στα λαγούμια και στη βαθιά τάφρο, αψηφώντας το θάνατο.

6. Πώς αντιμετωπίζουν την  επίθεση οι πολιορκημένοι;
Οι πολιορκημένοι πολεμούν αδιάκοπα και αποκρούουν τις επιθέσεις. Στην κρίσιμη ώρα ανοίγουν οι κρυφές καταπακτές των δεξαμενών πλημμυρίζουν με νερό την τάφρο και τα λαγούμια. Χιλιάδες επιτιθέμενοι εγκλωβίζονται εκεί και αφανίζονται. Κι αυτοί που σκαρφαλώνουν στα τείχη έχουν την ίδια τύχη.

7. Πόσο κράτησε η επίθεση και ποιο φαινόταν να είναι το αποτέλεσμά της;
Η επίθεση κρατά όλη τη μέρα με σκληρές συγκρούσεις. Όλα δείχνουν πως η Πόλη για ακόμη μια φορά θα σωθεί.

8. Ποιο γεγονός άλλαξε αυτά τα δεδομένα;
Στο μεγάλο πύργο πληγώνεται ο Ιουστινιάνης. Οι σύντροφοί του τον μεταφέρουν στο πλοίο του για τις πρώτες βοήθειες.

9. Ποια είδηση διαδόθηκε τότε και τους έκανε όλους να παγώσουν;
Καθώς όλοι ρωτούσαν για τον Ιουστινιάνη διαδόθηκε η είδηση πως: «Οι Τούρκοι μπήκαν στην Πόλη! Η Πόλη κυριεύτηκε!».

10. Πώς είχε γίνει αυτό;
Από την Κερκόπορτα, μια μικρή πύλη του εσωτερικού τείχους, που βρέθηκε ανοιχτή, μπήκε στην Πόλη μια μεγάλη ομάδα γενιτσάρων. Χτύπησαν πισώπλατα τους υπερασπιστές κι άνοιξαν κάποιες από τις μεγάλες πύλες των τειχών. Τα πλήθη των πολιορκητών όρμησαν στην Πόλη και τις επάλξεις όπου και έγιναν μάχες σώμα με σώμα.

11. Τι έκανε εκείνη την ώρα ο αυτοκράτορας;
Ο αυτοκράτορας ήταν στα τείχη, στην πύλη του Αγίου Ρωμανού, και συντόνιζε τους υπερασπιστές. Ρίχτηκε στη μάχη και πολέμησε τους εισβολείς. Κι έπεσε εκεί ηρωικά, ανάμεσα στους συντρόφους του.

12. Πότε έπεσε οριστικά η Πόλη;
Ήταν 29 Μαΐου 1453, ημέρα Τρίτη.
Ο ήλιος είχε βασιλέψει. Και η Πόλη δεν ήταν πια Βασιλεύουσα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: