1 Μαΐου 2012

30α Η τέταρτη Σταυροφορία και η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους.


1. Ποια ήταν η συνέπεια της κατάληψης των Ιεροσολύμων από τους Σελτζούκους;
Οι χριστιανοί προσκυνητές δεν μπορούσαν να την επισκεφτούν και να προσκυνήσουν τον τόπο που έζησε και δίδαξε ο Χριστός. Όσοι τόλμησαν να επισκεφτούν τους αγίους τόπους συνελήφθησαν, ληστεύτηκαν και βασανίστηκαν.
2. Πώς αντιμετώπισαν το γεγονός οι Βυζαντινοί και ποιου τη βοήθεια ζήτησαν;
Δεν μπόρεσαν να δώσουν μόνοι τους λύση. Έτσι ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός, παρά το σχίσμα που είχε προηγηθεί ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική εκκλησία, ζήτησε τη βοήθεια του Πάπα της Ρώμης και των χριστιανών της Δύσης.
3. Ποια ήταν η αντίδραση των Δυτικών;
Ο Πάπας δέχτηκε, γιατί βρήκε ευκαιρία να παρεμβαίνει στα πράγματα της ανατολικής εκκλησίας. Παρακίνησε τους χριστιανούς άρχοντες των κρατών της Δύσης να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των αγίων τόπων.
4. Τι έκαναν οι άρχοντες της Δύσης;
Οργάνωσαν μόνοι τους τέσσερις εκστρατείες, που τις ονόμασαν σταυροφορίες. Σκοπός τους ήταν να νικήσουν τους Σελτζούκους και να κρατήσουν δικά τους όσα μέρη ελευθερώσουν.
5. Πώς ξεκίνησε η τέταρτη σταυροφορία;
Οι σταυροφόροι συγκεντρώθηκαν στη Βενετία. Σκοπός τους ήταν να περάσουν με πλοία στην Αίγυπτο και μετά να κατευθυνθούν στα Ιεροσόλυμα. Οι Βενετοί, επειδή διέθεταν τα καράβια τους με τα πληρώματά τους, θα έπαιρναν ως αντάλλαγμα τα μισά εδάφη και τα λάφυρα που θα κατακτούσαν.
6. Τι άλλαξε τα σχέδιά τους λίγο πριν την αναχώρηση;
Παρουσιάστηκε ο εκθρονισμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Άγγελος και ζήτησε τη βοήθειά τους για να ξαναπάρει το θρόνο, τάζοντάς τους πολλά χρήματα και δώρα.
7. Πώς αντιμετώπισαν την πρότασή του οι Βενετοί;
Δέχτηκαν την πρόταση και αντί να κατευθυνθούν στην Αίγυπτο πήγαν στην Κωνσταντινούπολη και την κατέλαβαν.
8. Ποιες ήταν οι συνέπειες της κατάληψης της Πόλης από τους σταυροφόρους;
Επί τρεις ημέρες οι κατακτητές λεηλατούσαν, κατέστρεφαν και έκαιγαν την Πόλη. Δε σεβάστηκαν ούτε ιερά μνημεία, ούτε τις εκκλησίες, ούτε τα μοναστήρια. Το πιο φρικτό έγκλημά  τους όμως ήταν η λεηλασία και η απογύμνωση  της Αγίας Σοφίας από τα ιερά της σκεύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: