23 Μαΐου 2012

Οι οθωμανοί Τούρκοι κατακτούν βυζαντινά εδάφη


1. Ποιος εχθρός εμφανίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα στα ανατολικά σύνορα της βυζαντινής αυτοκρατορίας;

Στα μέσα του 14ου αιώνα στα ανατολικά σύνορα της βυζαντινής αυτοκρατορίας εμφανίστηκαν οι Οθωμανοί Τούρκοι, σκληροί πολεμιστές και φανατικοί μουσουλμάνοι.

2. Τι έκαναν με τους πληθυσμούς που κατακτούσαν;
Τους πληθυσμούς που αντιστέκονταν στο πέρασμά τους, τους ανάγκαζαν να αλλάξουν πίστη και να εξισλαμιστούν.

3. Τι κατάφεραν να πετύχουν;
Κατέκτησαν ολόκληρη σχεδόν τη Μικρά Ασία και έφτασαν ως την Προύσα, την οποία έκαναν πρωτεύουσά τους.

4. Τι πέτυχαν με αρχηγό τους το σουλτάνο Μουράτ Α΄ ;
Με αρχηγό τους το σουλτάνο Μουράτ Α΄ έφτασαν στον Ελλήσποντο, πέρασαν στην ευρωπαϊκή ακτή και κατέλαβαν περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και της κεντρικής Ελλάδας και το 1389 στο Κοσσυφοπέδιο της Σερβίας νίκησαν το στρατό των ενωμένων χριστιανών και κατέλαβαν ολόκληρη σχεδόν τη Βαλκανική.

5. Τι προσπάθησαν να πετύχουν με αρχηγό το σουλτάνο Βαγιαζήτ;
Ο σουλτάνος Βαγιαζήτ πολιόρκησε στενά την Κωνσταντινούπολη, θέλοντας να την κάνει πρωτεύουσα του κράτους του.

6. Πώς κατάφερε να σωθεί η Κωνσταντινούπολη;
Στα ανατολικά σύνορα εμφανίστηκαν οι Μογγόλοι. Με αρχηγό τους τον Ταμερλάνο απείλησαν την Προύσα και ο βαγιαζήτ αναγκάστηκε να λύσει την πολιορκία της πόλης για να τους αντιμετωπίσει. Στη μάχη της Άγκυρας (1402) οι Τούρκοι νικήθηκαν και ο Βαγιαζήτ πιάστηκε αιχμάλωτος. Οι Μογγόλοι παρά τη νίκη τους επέστρεψαν στην Ανατολή, αφού ερήμωσαν τη Μικρά Ασία.

7. Πότε απειλήθηκε ξανά η Πόλη;
Το 1421 όταν έγινε σουλτάνος ο Μουράτ ο Β΄ οργάνωσε το στρατό του και πολιόρκησε την Πόλη από στεριά και θάλασσα. Τα ισχυρά τείχη και η ηρωική άμυνα των κατοίκων της Πόλης την έσωσαν.

8. Τι έκανε στη συνέχεια ο Μουράτ ο Β΄;
Έλυσε την πολιορκία και με ορμητήριο την πρωτεύουσά του την Ανδριανούπολη, κυρίευσε τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και έφτασε ως τον Ισθμό της Κορίνθου. Στη συνέχεια στράφηκε στο βορρά και στη Βάρνα της Βουλγαρίας (1444), νίκησε τους ενωμένους βαλκανικούς λαούς.

9. Πού έφτασαν τα σύνορα του οθωμανικού κράτους;
Τα σύνορα του οθωμανικού κράτους απλώθηκαν και έφτασαν από τον Ευφράτη ως το Δούναβη , την Αδριατική και το Αιγαίο. Μόνη ελεύθερη νησίδα ανάμεσά τους έμενε η Κωνσταντινούπολη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: