Ο Περικλής προσπαθεί να αυξήσει τη δύναμη της Αθήνας. Στην Εκκλησία του δήμου οι Αθηναίοι αποφασίζουν για τα προβλήματά τους. Οι κάτοικοι χωρίζονται σε Αθηναίους πολίτες, μέτοικους και δούλους.
- Μετά τους Περσικούς Πολέμους, η Αθήνα κυβερνήθηκε από τον Περικλή, ένα σπουδαίο πολιτικό και ρήτορα, που ήθελε να κάνει την Αθήνα πνευματικό κέντρο των Ελλήνων.
περί + κλέος = αυτός που είναι περιτριγυρισμένος από δόξα |
- Στα χρόνια του Περικλή έγιναν και άλλες μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα:
- Την πιο μεγάλη δύναμη στην πόλή την είχε η Εκκλησία του δήμου, στην οποία έπαιρναν μέρος όλοι οι ελεύθεροι πολίτες. Εκεί λαμβάνονταν σημαντικές αποφάσεις για την πόλη.
Ο Περικλής που αγορεύει στην Πνύκα, έργο του Φιλίπ Φον Φολτζ στο Μόναχο. - Μεγάλη εξουσία είχαν και οι 10 στρατηγοί, που εκλέγονταν από τους πολίτες για ένα χρόνο και ήταν υπεύθυνοι για το στρατό, το στόλο και την ασφάλεια της πόλης.
- Όσοι έπαιρναν κάποιο αξίωμα, πληρώνονταν.
Οι κάτοικοι της Αθήνας χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες:
- οι Αθηναίοι πολίτες, όσοι δηλαδή είχαν πατέρα και μητέρα που κατάγονταν από την Αθήνας. Αυτοί είχαν και τα περισσότερα δικαιώματα.
- οι μέτοικοι, που ήταν οι ξένοι που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην πόλη. Αυτοί ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο και πλήρωναν το μετοίκιο, ένα φόρο για την προστασία που τους παρείχε η πόλη.
έμποροι ήταν κυρίως οι μέτοικοι - και οι δούλοι, που έκαναν όλες τις βαριές δουλειές. Πολλοί από αυτούς ήταν αιχμάλωτοι. Αν ένας δούλος είχε παράπονο από τον αφέντη του μπορούσε να ζητήσει προστασία (άσυλο) σε ένα ναό και μετά να ξαναπουληθεί σε άλλον αφέντη. Αυτο δεν σήμαινε απαραίτητα ότι θα βελτιωνόταν η ζωή του. Πολλοί δούλοι ήταν αστυνομικοί, λογιστές και παιδαγωγοί. Αν και η ζωή των δούλων ήταν γενικά σκληρή, οι συνθήκες ζωής στην Αθήνα ήταν καλύτερες από άλλες πόλεις.
Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το σημερινό μας μάθημα.
Τι πολίτευμα είχε η Αθήνα στα χρόνια του Περικλή;
Στα χρόνια του Περικλή το πολίτευμα στην Αθήνα έγινε ακόμα πιο δημοκρατικό. Τη διακυβέρνηση της πόλης την είχε ουσιαστικά η Εκκλησία του δήμου, που την αποτελούσαν όλοι οι ελεύθεροι πολίτες. Όλα τα σοβαρά θέματα συζητιόντουσαν εκεί και όλοι είχαν δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους. Επίσης όλοι μπορούσαν να συμμετέχουν στα κοινά της πόλης, ακόμα και οι πιο φτωχοί πολίτες, αφού πληρώνονταν όταν είχαν κάποιο αξίωμα.
Γιατί νομίζεις ότι η ζωή των δούλων στην Αθήνα ήταν καλύτερη από ό,τι στις άλλες πόλεις;
Η ζωή των δούλων στην Αθήνα ήταν δύσκολη και κοπιαστική αλλά καλύτερη από ό,τι στις άλλες πόλεις. Στην Αθήνα αν κάποιος δούλος ήταν δυσαρεστημένος από τον αφέντη του, μπορούσε να πάει σε κάποιο ναό και να ζητήσει προστασία. Επίσης, πολλοί δούλοι δούλευαν και ως αστυνομικοί, λογιστές ή παιδαγωγοί. Είναι φανερό ότι η ζωή τους ήταν πιο ανθρώπινη σε σχέση με άλλες πόλεις για αυτό το λόγο και δεν προσπάθησαν ποτέ να επαναστατήσουν. Σε αντίθεση με τη Σπάρτη όπου εκεί οι είλωτες ήταν πολύ καταπιεσμένοι και έκαναν εξεγέρσεις.
Ας δούμε τι θυμόμαστε από το σημερινό μάθημα με τη βοήθεια της παρουσίασης
Για να παίξουμε μαθαίνοντας...
σταυρόλεξο
παζλ με δούλο παιδαγωγό
και κρυπτόλεξο με ερωτήσεις από το συνάδελφο Διαμαντή Χαράλαμπο.
σταυρόλεξο
παζλ με δούλο παιδαγωγό
και κρυπτόλεξο με ερωτήσεις από το συνάδελφο Διαμαντή Χαράλαμπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου