Ο Ξέρξης συνέχισε την πορεία του και έφτασε στην Αθήνα, την οποία όμως είχαν εγκαταλειψει οι κάτοικοί της. Ο ελληνικός στόλος με απόφαση του θεμιστοκλή έπιασε το στενό της Σαλαμίνας, το οποίο γρήγορα κύκλωσε ο περσικός στόλος. Στη ναυμαχία που έγινε (480 π.Χ.) οι Έλληνες πέτυχαν μεγάλη νίκη.
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας
View more presentations or Upload your own.
- Ο Ξέρξης , αφού έχασε πολλούς στρατιώτες του στη μάχη των Θερμοπυλών, συνέχισε την πορεία του προς την Αθήνα αλλά την βρήκε άδεια. Οι κάτοικοι της Αθήνας είχαν μεταφερθεί στα γύρω νησιά για μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Οι Πελοποννήσιοι ύψωσαν τείχος στον Ισθμό για να εμποδίσουν τους Πέρσες να προελάσουν προς την Πελοπόννησο, σύμφωνα με το χρησμό.
- Οι δύο αρχηγοί του στόλου, ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης και ο Αθηναίος Θεμιστοκλής, διαφώνησαν με το που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον περσικό στόλο. Ο Ευρυβιάδης υποστήριζε ότι η ναυμαχία έπρεπε να γίνει στον Ισθμό για να μην περάσουν οι Πέρσες προς την Πελοπόννησο, ενώ ο Θεμιστοκλής πίστευε ότι θα έπρεπε να ναυμαχήσουν στο στενό της Σαλαμίνας όπου τα ελληνικά πλοία θα είχαν υπεροχή λόγω του μεγέθους τους. Τελικά έγινε δεκτή η άποψη του Θεμιστοκλή.
- Μόλις ξεκίνησε η ναυμαχία τα ελληνικά πλοία έπλευσαν με δύναμη προς τα περσικά βυθίζοντας αρκετά και αναγκάζοντας τα υπόλοιπα να υποχωρήσουν. Επειδή όμως τα περσικά πλοία ήταν πολύ μεγάλα και δυσκίνητα επικράτησε πανικός και κατά την οπισθοχώρηση τα ίδια τα περσικά πλοία εμβόλιζαν τους συμμάχους τους.
- Ο Ξέρξης, που είχε στήσει το θρόνο του στο όρος Αιγάλεω βέβαιος για τη νίκη του, τελικά παρακολούθησε τη συντριβή του στόλου του.
Γιατί ο Θεμιστοκλής ήθελε να συγκρουστούν οι δύο στόλοι στο στενό της Σαλαμίνας;
Ο Θεμιστοκλής επέμενε να γίνει η ναυμαχία στα στενά της Σαλαμίνας διότι θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τους Πέρσες αν τους αντιμετώπιζαν σε γνώριμα νερά. Το στενό της Σαλαμίνας ήταν κοντά στην Αθήνα και ο ελληνικός στόλος το ήξερε καλά. Ακόμη πίστευε ότι λόγω της στενότητας του χώρου οι Πέρσες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα όλα τους τα πλοία. Αντιθέτως αν τους αντιμετώπιζαν σε ανοιχτή θάλασσα, όπως πρότεινε ο Ευρυβιάδης, γρήγορα και εύκολα τα περσικά πλοία θα κύκλωναν τον μικρότερο ελληνικό στόλο. Επίσης τα ελληνικά πλοία, οι τριήρεις, ήταν μικρά και ευέλικτα σε αντίθεση με τα περσικά που ήταν πολύ μεγάλα και δυσκίνητα, οπότε ο στενός χώρος θα ήταν πλεονέκτημα για τα ελληνικά πλοία.
Πώς νομίζεις ότι αισθάνονταν οι Έλληνες μετά τη νίκη τους;
Μετά τις δύσκολες αποφάσεις που πήραν οι Έλληνες στη μάχη των Θερμοπυλών και την ήττα τους, η νίκη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας ήταν πολύ σημαντική καθώς αναπτέρωσε το ηθικό τους. Ακόμη ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή τους αφού κατάφεραν να νικήσουν έναν πανίσχυρο εχθρό. Σίγουρα αισθάνθηκαν περήφανοι και δικαιωμένοι που αποφάσισαν να τους αντιμετωπίσουν στη Σαλαμίνα. Εμψυχώθηκαν από το αποτέλεσμα και πήραν θάρρος για τις επόμενες συγκρούσεις με τους Πέρσες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου