10 Μαρτίου 2014

Η Αθήνα γίνεται σχολείο της Ελλάδας

Η Αθήνα έμοιαζε με σχολείο, όπου σοφοί άνθρωποι συζητούσαν. Μεγάλη ανάπτυξη είχε το θέατρο, όπου παίζονταν τραγωδίες και κωμωδίες.
Στα κλασικά χρόνια, η πόλη της Αθήνας έμοιαζε με ένα μεγάλο σχολείο, καθώς  Έλληνες από κάθε περιοχή πήγαιναν εκεί για να ακούσoυν τους σοφούς να μιλάνε για σοβαρά θέματα..
Αυτή την εποχή έζησαν και σπουδαίοι άνθρωποι όπως:

  • ο φιλόσοφος Σωκράτης , ο οποίος υποστήριζε ότι η ζωή θα γινόταν καλύτερη αν οι άνθρωποι γίνουν δίκαιοι και τίμιοι. Δεν δίδαξε συστηματικά, περπατούσε στο δρόμο και συνδιαλεγόταν με ανθρώπους από όλες τις τάξεις. Ο Σωκράτης αργότερα κατηγορήθηκε για ασέβεια προς τους θεούς και τιμωρήθηκε με θάνατο. 
  • ο "πατέρας της ιστορίας" Ηρόδοτος, ο οποίος αφού ταξίδεψε σε πολλές χώρες και είδε και άκουσε πολλά, αποφάσισε να γράψει για τα κατορθώματα των Ελλήνων εναντίον των Περσών για να μην ξεχαστούν. 
  • ο ιστορικός Θουκυδίδης, ο οποίος έγραψε για τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Έζησε από κοντά τα γεγονότα και προσπάθησε να γράψει αντικειμενικά την ιστορία.
Την εποχή αυτή αναπτύχθηκε και το θέατρο. Οι παραστάσεις γινόντουσαν σε χώρους κοντά σε λόφο για να κάθονται και να παρακολουθούν όλοι. Τα σοβαρά και θλιβερά έργα ονομάζονταν τραγωδίες ενώ τα έργα που έκαναν τους θεατούς να γελάνε ονομάζονταν κωμωδίες. Στα θέατρα παίζονταν έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη και άλλων.

Γνωρίζεις αν σήμερα παίζονται αρχαίες κωμωδίες και τραγωδίες; Πού γίνεται αυτό;

Οι αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες θεωρούνται κορυφαία έργα και αξεπέραστα κείμενα, που ακόμα και σήμερα συγκινούν , προβλήματίζουν και ψυχαγωγούν το κοινό. Για αυτό το λόγο εξακολουθούν και παίζονται είτε σε σύγχρονα θέατρα, όπως το Εθνικό Θέατρο, είτε σε αρχαία θέατρα, όπως αυτό της Επιδαύρου, των Δελφών, των Φιλίππων, του Διονύσου στην Αθήνα κ.α.

Γιατί κατά τη γνώμη σου η Αθήνα ονομάστηκε "σχολείο της Ελλάδας";

Την κλασική εποχή έζησαν στην Αθήνα σπουδαίοι άνθρωποι του πνεύματος, που ασχολήθηκαν με τα γράμματα και τις τέχνες. Σοφοί από όλα τα μέρη της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα και ήταν ελεύθεροι να εκφράσουν τις ιδέες τους και τις σκέψεις τους. Όλα αυτά προσέλκυσαν και πλήθος ανθρώπων για να τους ακούσουν. Έτσι έγινε η Αθήνα πνευματικό κέντρο του αρχαίου κόσμου και δίκαια ονομάστηκε σχολείο της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: