1 Απριλίου 2014

Η ηγεμονία της Θήβας

Oι Σπαρτιάτες, για να αναγκάσουν τους Θηβαίους να δεχτούν τους όρους της Ανταλκίδειας ειρήνης, εξεστράτευσαν εναντίον τους. Στη μάχη όμως που έγινε στα Λεύκτρα (371 π.Χ.) νικήθηκαν. Σπαρτιάτες και Θηβαίοι συγκρούστηκαν ξανά στη Μαντίνεια (362 π.Χ.), απ' όπου καμιά δύναμη δε βγήκε ουσιαστικά νικήτρια.
Το 371 π.Χ. έγινε στη Σπάρτη συνέδριο των ελληνικών πόλεων με θέμα την ειρήνη που είχαν υπογράψει οι Σπαρτιάτες με τους Πέρσες, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να διαλυθούν όλες οι συμμαχίες.
Ο Θηβαίος Επαμεινώνδας ζήτησε να υπογράψει στο συνέδριο ως αρχηγός όλων των Βοιωτών, κάτι που σήμαινε ότι δεν δέχεται τους όρους ειρήνης. Αυτό δεν το δέχτηκαν οι άλλοι αντιπρόσωποι και έτσι η συνάντηση έληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Οι Σπαρτιάτες τότε έστειλαν στρατό εναντίον των Θηβαίων με αρχηγό το βασιλιά Κλεόμβροτο, για να τους αναγκάσουν να αφήσουν ελεύθερες τις υπόλοιπες πόλεις της Βοιωτίας. Θηβαίοι και Σπαρτιάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι στα Λεύκτρα της Βοιωτίας το 371 π.Χ.

Σε αυτή τη μάχη ο αρχηγός των Θηβαίων, ο Επαμεινώνδας, επιτέθηκε με τη λοξή φάλαγγα, δηλαδή με την πιο ενισχυμένη πλευρά του στρατού του.

Έτσι κατάφερε και διάσπασε τον πανίσχυρο στρατό των Σπαρτιατών και τους νίκησε. Επίσης άλλαξε τον τρόπο που μάχονταν μέχρι εκείνη την ημέρα οι στρατοί.

Η νίκη στα Λεύκτρα είχε ως αποτέλεσμα οι Θηβαίοι να εξαπλώσουν την κυριαρχία τους από τη Μεσσηνία μέχρι τη Μακεδονία.
Τα πράγματα όμως γρήγορα άλλαξαν μετά το θάνατο του Πελοπίδα σε μάχη στη Θεσσαλία και το θάνατο του Επαμεινώνδα στη μάχη της Μαντίνειας. 362 π.Χ.

Μετά τη μάχη της Μαντίνειας όλες οι πόλεις της νότιας Ελλάδας είχαν αποδυναμωθεί και θα ήταν εύκολος στόχος.


Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: