11 Δεκεμβρίου 2011

κεφ14. Οι Δήμοι αναστατώνουν την πρωτεύουσα με τη "στάση του νίκα"

1. Ποιες ήταν οι συνέπειες των μεταρρυθμίσεων του Ιουστινιανού όσον αφορά τους Δήμους;

Οι μεταρρυθμίσεις του έβαλαν τάξη στη λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους και επέβαλαν έλεγχο στα έσοδα των Δήμων. Αυτό ενόχλησε τους διοργανωτές των ιπποδρομιών, οι οποίοι εξέφρασαν τα παράπονά τους στον αυτοκράτορα αλλά αυτό δεν άλλαξε τις αποφάσεις του.

2. Τι έγινε το Γενάρη του 532 μ. Χ. ;

Κατά τη διάρκεια των αγώνων ξέσπασαν ταραχές στον ιππόδρομο ανάμεσα στους οπαδούς των Πράσινων και των Βένετων. Η φρουρά των αγώνων προσπάθησε να τους διαχωρίσει.

3. Πώς αντέδρασαν οι αντιμαχόμενες ομάδες;

Οι αντιμαχόμενες ομάδες ενώθηκαν και στράφηκαν κατά της φρουράς, κραυγάζοντας συνθήματα κατά του Καππαδόκη, του Τριβωνιανού , αλλά και του ίδιου του αυτοκράτορα από τον οποίο ζητούσαν να παραιτηθεί.

4. Ποια ήταν η εξέλιξη των ταραχών;

Οι στασιαστές στους οποίους προστέθηκαν και πολλοί δυσαρεστημένοι κάτοικοι ξεχύθηκαν στην Πόλη, λεηλάτησαν την αγορά, πυρπόλησαν δημόσια κτίρια, την Αγία Σοφία και τα προπύλαια του Παλατιού, φωνάζοντας «νίκα – νίκα».

5. Πώς προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο Ιουστινιανός;

Μάταια προσπάθησε να τους ηρεμήσει μέσω των αρχηγών των Δήμων. Οι στασιαστές, αντί να πειθαρχήσουν, «επιστράτευσαν» έναν αξιωματούχο του παλατιού, τον Υπάτιο, τον οποίο ανακήρυξαν αυτοκράτορα.

6. Τι σκέφτηκε να κάνει τότε ο Ιουστινιανός και ποιος τον συγκράτησε;

Ο Ιουστινιανός σκέφτηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει το θρόνο και την Πόλη. Τον συγκράτησαν οι συνεργάτες του και η Θεοδώρα, πείθοντάς τον ότι αυτό θα ήταν πιο μεγάλο κακό για την Πόλη και την αυτοκρατορία.

7. Τι αναγκάστηκε να κάνει ο Ιουστινιανός για να αντιμετωπίσει τη στάση;

Διέταξε τους στρατηγούς Βελισάριο και Ναρσή να καταπνίξουν με κάθε τρόπο τη στάση. Η αυτοκρατορική φρουρά περικύκλωσε τον ιππόδρομο και αντιμετώπισε χωρίς οίκτο τους στασιαστές που είχαν μείνει εκεί.

8. Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών;

Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι αγώνες του ιπποδρόμου διακόπηκαν για αρκετά χρόνια και κάθε φωνή λαϊκής διαμαρτυρίας σώπασε. Μεγάλο μέρος της Πόλης καταστράφηκε και το γόητρο του αυτοκράτορα πληγώθηκε βαριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: