8 Δεκεμβρίου 2013

Τα γράμματα

Οι ποιητές ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων.
Η διδακτική ποίηση θέλει να διδάξει τον άνθρωπο, ενώ η λυρική να τον κάνει να ξεχάσει τους κόπους και τα βάσανα. Οι φιλόσοφοι ψάχνουν να βρουν πώς έγινε ο κόσμος.


      Αυτή την περίοδο οι ποιήτες δεν ασχολούνται πια με τους ήρωες και τα κατορθώματά τους στον πόλεμο (επική ποίηση) αλλά ενδιαφέρονται για την καθημερινότητα των ανθρώπων και τα προβλήματά τους.
Ο Ησίοδος, μεγάλος ποιητής της εποχής, προσπαθεί με τα ποιήματά του να διδάξει τους ανθρώπους (διδακτική ποίηση). Στο έργο του "Έργα και ημέρες" μιλά για τον αδερφό του τον Πέρση και προσπαθεί να τον συμβουλεύσει ώστε να γίνει τίμιος και εργατικός.


Ένα άλλο είδος ποίησής που αναπτύχθηκε ήταν και η λυρικη ποίηση. Ονομάστηκε έτσι διότι αυτά τα μικρά συνήθως ποιήματα τα απάγγελναν με τη συνοδεία λύρας.

Η καθημερινότητα και οι αγώνες που έδιναν οι άνθρωποι για να τα βγάλουν πέρα τους οδήγησε σε πολλές σκέψεις. Κάποιοι άρχισαν να ασχολούνται  με θέματα που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν, όπως το πως δημιουργήθηκε ο κόσμος. Αυτοι ήταν οι φιλόσοφοι. Άλλοι θέλησαν να γράψουν για τα περασμένα ώστε να μην ξεχαστούν, έτσι άρχισε να δημιουργείται και η Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: