1. Πώς ήταν το ιερό παλάτι της Κωνσταντινούπολης;
Εσωτερικά υπήρχε η κατοικία του αυτοκράτορα και της οικογένειάς του, κτίρια για τη στέγαση των κρατικών υπηρεσιών, αίθουσες υποδοχής των επισκεπτών, τραπεζαρίες και χώροι φιλοξενίας, εκκλησίες και παρεκκλήσια. Επίσης υπήρχαν κτίσματα για τη διαμονή της φρουράς και των αξιωματούχων και εργαστήρια τεχνιτών.
2. Πώς συνδέονταν μεταξύ τους όλα αυτά τα κτίσματα;
Συνδέονταν με υπαίθριες στοές, διαδρόμους, εσωτερικές αυλές και κήπους, διακοσμημένους με κρήνες, ψηφιδωτούς διαδρόμους, έργα τέχνης, άνθη και φυτά.
3. Ποια ήταν η φυσική συνέχεια του παλατιού και πώς λειτουργούσε;
Η φυσική συνέχεια του παλατιού ήταν ο ιππόδρομος, που είχε μαρμάρινες κερκίδες. Αρκετές φορές το χρόνο γίνονταν ιπποδρομίες και άλλες εκδηλώσεις τις οποίες παρακολουθούσε ο λαός, αλλά και ο αυτοκράτορας από ειδικό θεωρείο. Συνήθως γίνονταν με την ευκαιρία ευχάριστων γεγονότων ή προς τιμή ξένων αρχόντων.
4. Τι γινόταν στη διάρκεια των ιπποδρομιών;
Οι θεατές επευφημούσαν τον αυτοκράτορα και εξέφραζαν σ’ αυτόν τα αιτήματα και τα παράπονά τους.
5. Ποιος είχε αναλάβει την οργάνωση των ιπποδρομιών;
Την οργάνωση των ιπποδρομιών είχαν αναλάβει οι Δήμοι, οι οποίοι ήταν αθλητικά σωματεία, που είχαν μέλη και οπαδούς πολίτες που τους άρεσαν οι ιππικοί αγώνες.
6. Ποιοι ήταν οι γνωστότεροι Δήμοι και ποια προβλήματα δημιουργούνταν από τη λειτουργία τους;
Οι Δήμοι, από τα χρώματά τους, ονομάζονταν Πράσινοι, Βένετοι (Γαλάζιοι), Λευκοί και κόκκινοι. Το πάθος τους για τη νίκη των ομάδων τους τους έκανε να φιλονικούν μεταξύ τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου