27 Νοεμβρίου 2011

9. Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε ανατολική και δυτική

  1. Για ποιο λόγο και πώς χώρισε την αυτοκρατορία ο Θεοδόσιος λίγο πριν το θάνατό του;

Επειδή μετακινούμενοι λαοί – Ούνοι, Γότθοι και βάνδαλοι – παραβίαζαν τα βόρεια σύνορα και απειλούσαν την αυτοκρατορία, ο θεοδόσιος λίγο πριν το θάνατό του (395 μ. Χ.), μοίρασε την αυτοκρατορία στους δυο γιους του πιστεύοντας ότι έτσι θα κυβερνιόταν καλύτερα. Ο Αρκάδιος πήρε το ανατολικό τμήμα και ο Ονώριος το δυτικό.

  1. Πώς οργάνωσαν το ανατολικό κράτος ο Αρκάδιος και ο γιος του Θεοδόσιος Β΄ ;

Οχύρωσαν με διπλό τείχος την Πόλη, έβαλαν πλωτές φρουρές στο Δούναβη και έκλεισαν συμφωνίες ειρήνης με τους γείτονες που τους απειλούσαν. Σε κάποιους απ’ αυτούς έδωσαν γη για καλλιέργεια και άλλους τους πήραν μισθοφόρους στο βυζαντινό στρατό.

  1. Ποια ήταν τα κοινά στοιχεία που ένωναν τους κατοίκους του ανατολικού κράτους;

Αν και ανήκαν σε διαφορετικά έθνη, οι κάτοικοι του ανατολικού κράτους αποδέχονταν το ρωμαϊκό νόμο, τη χριστιανική θρησκεία και την ελληνική γλώσσα.

  1. Πώς εξελίχθηκε η απειλή των Γότθων για το δυτικό κράτος;

Οι Γότθοι με αρχηγό τον Αλάριχο κατάφεραν να κυριεύσουν τη Ρώμη (410 μ. Χ.) και να τη λεηλατήσουν.

  1. Πώς αντιμετωπίστηκε η απειλή των Ούνων για το δυτικό κράτος;

Οι Ούνοι με αρχηγό τον Αττίλα, απειλούσαν τα σύνορα του δυτικού κράτους. Ο Ρωμαίος στρατηγός Αέτιος, αφού συμμάχησε με τους Γότθους, τους νίκησε και συνέτριψε το στρατό τους στα Καταλαυνικά Πεδία.

  1. Γιατί το δυτικό κράτος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις γοτθικές φυλές;

Επειδή ήταν αδύναμο οικονομικά και στρατιωτικά.

  1. Τι έκαναν οι Βάνδαλοι;

Οι Βάνδαλοι, με αρχηγό τον Γελίμερο, πέρασαν το Ρήνο και μέσα από τη Γαλλία και την Ισπανία έφτασαν στο Γιβραλτάρ, πέρασαν στη βόρεια Αφρική, κατέλαβαν την Καρχηδόνα και την έκαναν πρωτεύουσά τους.

  1. Ποια ήταν η τύχη του υπόλοιπου δυτικού κράτους;
Οι Γότθοι κατέκτησαν τις δυτικές επαρχίες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας και ο αρχηγός των Οστρογότθων Θευδέριχος ίδρυσε το γοτθικό βασίλειο της Ιταλίας με πρωτεύουσα τη Ραβέννα. Έτσι το δυτικό κράτος το 476 μ. Χ. διαλύθηκε οριστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: