20 Ιανουαρίου 2014

Προσθέτω και αφαιρώ δεκαδικούς αριθμούς (1)

Η πρόσθεση και η αφαίρεση δεκαδικών αριθμών είναι εύκολη υπόθεση φτάνει να έχεις τακτοποιημένο γραπτό!

Αν θέλω να κάνω κάθετη πρόσθεση ή αφαίρεση δεκαδικών αριθμών, τοποθετώ τους αριθμούς τον έναν κάτω από τον άλλο και προσέχω οι θέσεις των ψηφίων να είναι στις ίδιες στήλες (δηλαδή οι μονάδες κάτω από τις μονάδες, τα δέκατα κάτω από τα δέκατα και ούτω καθεξής, σε αυτό μας βοηθά πολύ η υποδιαστολή). Στη συνέχεια προσθέτω ή αφαιρώ σαν να ήταν απλοί φυσικοί αριθμοί. Τέλος δεν ξεχνώ να κατεβάσω στο αποτέλεσμά μου την υποδιαστολή. π.χ. 1,35 + 2,23 =

  1,35  
+2,23
  3,58

5,89 -3,26=
  5,89
- 3,26
  2,63

Αν θέλω να κάνω οριζόντια πρόσθεση ή αφαίρεση δεκαδικών αριθμών (δηλαδή νοερούς υπολογισμούς) προσθέτω ή αφαιρώ στο μυαλό μου χωριστά το ακέραιο μέρος και χωριστά το δεκαδικό μέρος.Αν στην πρόσθεση προκύψουν και ακέραιες μονάδες τις προσθέτω στο ακέραιο μέρος, αν στην αφαίρεση χρειαστούμε να δανειστούμε, παίρνουμε 1  μονάδα από το ακέραιο μέρος.
π.χ. 2,45 + 1,32 = (σκέφτομαι 2 + 1=) 3 + (σκέφτομαι 0,45+0,32=) 0,77 άρα όλο μαζί 3,77

Ας παίξουμε με τις πράξεις δεκαδικών.
Ποδόσφαιρο με την πρόσθεση.
Κάντε την πράξη που σας ζητά, είτε νοερά είτε σε ένα τετράδιο. Κερδίστε βαθμούς και την ευκαιρία να χτυπήσετε και πέναλτι για έξτρα πόντους.
Ενώ για τους λάτρεις της καλαθοσφαίρισης έχουμε αφαίρεση δεκαδικών.
Διαλέξτε αν θα παίξετε με ένα παίκτη ή δύο και απαντήστε σωστά στην πράξη για να έχετε την ευκαιρία να στοχεύσετε και για καλάθι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: