27 Ιανουαρίου 2014

Νέες αποικίες των Ελλήνων

Βρίσκομαστε πια στην κλασική εποχή (500 π.Χ.- 323 π.Χ.) της ιστορίας, είναι η περίοδος που καλύπτει τον 5ο και το μεγαλύτερο μερος του 4ου αιώνα π.Χ.
Τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα αυτής της περιόδου είναι οι Περσικοί πόλεμοι ( 490-479 π.Χ.)  και ο Πελοποννησιακός πόλεμος (431-404 π.Χ.).
Μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου οι εμφύλιες διαμάχες οδήγησαν στην παρακμή των πόλεων - κρατών της νότιας Ελλάδας. Στη συνέχεια αναδείχτηκε μια νέα δύναμη, η Μακεδονία, η οποία επιβάλλεται στα υπόλοιπα ελληνικά κράτη. Ο βασιλιάς της, Αλέξανδρος, πραγματοποιεί μεγάλη εκστρατεία εναντίων των Περσών.

Οι μετακινήσεις πληθυσμών στην Ελλάδα ανάγκασαν διάφορα ελληνικά φύλα να μεταναστεύσουν. Αιολείς, Ίωνες και Δωριείς εγκαταστάθηκαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Μικρά Ασία, όπου ανέπτυξαν σπουδαίο πολιτισμό.

 Οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας (αποικίες) υποτάχθηκαν στους Πέρσες γιατί δεν είχαν δημιουργήσει δικό τους κράτος και ήταν διαιρεμένες.

Το περσικό κράτος ήταν τεράστιο και απλωνόταν από την Αφρική μέχρι τα βάθη της Ασίας. Αρχηγός ήταν ο μεγάλος βασιλιάς. Το κράτος ήταν χωρισμένο σε μεγάλες περιφέρειες, τις σατραπείες, που τις διοικούσαν οι σατράπες.


Οι Έλληνες στις αποικίες δεν άντεχαν πια την περσική καταπίεση και αποφάσισαν να εξεγερθούν, για αυτό ζήτησαν βοήθεια από τις μητροπόλεις στην Ελλάδα. Μόνο όμως οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς έστειλαν για βοήθεια λίγα πλοία (20 οι Αθηναίοι και 5 οι Ερετριείς).

Αρχικά οι επαναστάτες έδιωξαν τις περσικές φρουρές από τις πόλεις και έφτασαν ως τις Σάρδεις. Αναγκάστηκαν όμως να υποχωρήσουν, γιατί δεν είχαν αρκετές δυνάμεις για να κρατήσουν το μέτωπο.
Λίγο αργότερα νικήθηκε και ο στόλος τους κοντά στο νησάκι Λάδη.(494 π.Χ.)
Έτσι η επανάσταση τελείωσε με το χειρότερο τρόπο. Μάλιστα η Μίλητος, που είχε πρωτοστατήσει στην επανάσταση εναντίον των Περσών, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς.
Η καταστροφή της Μιλήτου στεναχώρησε  όλους τους Έλληνες αλλά κυρίως τους Αθηναίους, που ήταν και αυτοί Ίωνες.


Για ποιους λόγους οι Ελληνες της Μικράς Ασίας επαναστάτησαν;

Οι Έλληνες της Μ.Ασίας επαναστάτησαν για δύο λόγους:
1.η στέρηση της ελευθερίας τους καθώς δεν άντεχαν την περσική καταπίεση και τη βαριά φορολογία και
2. ο περιορισμός των εμπορικών τους συναλλαγών με τις πόλεις του Εύξεινου Πόντου

Γιατί νομίζεις ότι οι Πέρσες κατέστρεψαν τη Μίλητο; Τι ήθελαν να αποδείξουν με αυτή τους την πράξη;

Οι Πέρσες λεηλάτησαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς τη Μίλητο γιατί ήταν η ισχυρότερη από τις ιωνικές πόλεις. Επίσης έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην εξέγερση των Ελλήνων της Μ.Ασίας εναντίον των Περσών, οπότε έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Με αυτό τον τρόπο θα κατάφερναν να αποθαρρύνουν οποιαδήποτε μελλοντική εξέγερση των Ελλήνων.

Ας εξασκηθούμε στο σημερινό μάθημα με ένα κουιζ αλλά πρώτα μια γρήγορη επανάληψη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: