16 Ιανουαρίου 2014

Οι νόμοι του Σόλωνα. Ο Πεισίστρατος γίνεται τύραννος.

Επειδή η κατάσταση στην Αθήνα χειροτέρευε, οι ευγενείς έδωσαν εντολή στο Σόλωνα να λάβει μέτρα. Ο Σόλωνας κατάργησε τα χρέη και έδωσε ελευθερία σε όσους είχαν γίνει δούλοι. Ο Πεισίστρατος πήρε τους δυσαρεστημένους πολίτες  με το μέρος τους και κατάφερε να γίνει τύραννος. Όταν πέθανε ο Πεισίστρατος, τύραννος έγινε ο γιος του ο Ιππίας. 
Οι νόμοι του Δράκοντα δεν έλυσαν τα προβλήματα του αθηναϊκού λαού, ο οποίος ζητούσε να καταργηθούν τα χρέη του και να ξαναμοιραστεί η γη. Επειδή όμως ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί αυτό, γίνονταν συχνά συγκρούσεις.


Για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση οι ευγενείς ανέθεσαν στο Σόλωνα, έναν ποιητή που αγαπούσε πολύ ο λαός, να λάβει μέτρα. Εκείνος έκανε τα εξής:

  • Κατάργησε όλα τα χρέη των αγροτών και απαγόρευσε  να υποδουλώνεται κάποιος όταν δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει αυτά που δανείστηκε. Ο νόμος αυτός ονομάστηκε σεισάχθεια (αποτίναξη βαρών)
  • Χώρισε τους πολίτες σε τέσσερις τάξεις ανάλογα με τα εισοδήματά τους και όχι την καταγωγή τους. (οι πεντακοσιομέδιμνοι, οι τριακοσιομέδιμνοι ή ιππείς, οι διακοσιομέδιμνοι ή ζευγίτες και οι θήτες). Έτσι οι ευγενείς έχασαν μέρος της δύναμής τους αλλά ο περισσότερος λαός απέκτησε δικαιώματα, τουλάχιστον να συμμετέχει στην Εκκλησία του Δήμου. 

Τα κτήματα όμως δεν ξαναμοιράστηκαν, επομένως οι αναταραχές συνεχίστηκαν. Αυτό το άσχημο κλίμα εκμεταλλεύτηκε ο Πεισίστρατος,ο οποίος έγινε αρχηγός των φτωχών και πήρε την εξουσία. Βοήθησε τους φτωχούς και έκανε έργα, όμως κυβέρνησε τυραννικά (δηλαδή χωρίς να δίνει λόγο σε κανένα). Όταν πέθανε άφησε την εξουσία στο γιο του Ιππία, τον οποίο όμως έδιωξαν αργότερα οι Αθηναίοι.

Πώς άλλαξε με τους νόμους του Σόλωνα η ζωή των φτωχών αγροτών;

Η ζωή των φτωχών αγροτών άλλαξε προς το καλύτερο χάρη στη σεισάχθεια. Με αυτό το νόμο του Σόλωνα διαγράφτηκαν όλα τα χρέη των φτωχών αγροτών  και  κέρδισαν την ελευθερία τους όσοι είχαν γίνει δούλοι, λόγω των χρεών. Επίσης τους επιστράφηκαν τα χωράφια που είχαν χάσει και πλέον μπορούσαν ελεύθεροι να καλλιεργούν τη γη τους χωρίς να φοβούνται για την ελευθερία τους και χωρίς να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους πλούσιους ευγενείς.

Γιατί συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μετά τους νόμους του Σόλωνα;

Ο Σόλωνας αν και προσπάθησε να συμβιβάσει τις κοινωνικές τάξεις στην Αθήνα, δεν τα κατάφερε. Οι φτωχοί και οι αγρότες ζητούσαν να ξαναμοιραστεί η γη, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε, και οι ευγενείς δυσαρεστήθηκαν έντονα γιατί έχασαν ένα μεγάλο μέρος της εξουσίας τους. Έτσι, λοιπόν, αφού και οι δύο πλευρές είχαν παράπονα, οι συγκρούσεις και οι αναταραχές συνεχίστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: